Arpád Pál

* 26. 8. 1963, Banská Bystrica (Banská Bystrica), Slovensko (Slovakia)
sochař, řezbář

 

národnost: slovenská
pohlaví: muž

web: arpadpal.com

poznámka:
NK ne - 2021/03

Arpád Pál

Arpád Pál je, a zrejme nie len na Slovensku, vo svojej tvorbe ojedinelý. Napriek tomu, že vychádza z jedného z najtradičnejších remesiel – rezbárstva, vďaka svojmu osobitému prístupu prekračuje jeho bežné hranice. Venuje sa mu od ranného detstva a jeho tvorba sa v priebehu rokov stala výsostne autonómna a charakteristická, prepájaním dreva s inými materiálmi, najmä kovom, slonovinou ale aj keramikou. Je tvorcom závesných drevených reliéfov, či skôr obrazov v ktorých využíva vlastnosti a výtvarné kvality materiálu – dreva – podtrháva jeho prirodzený vzhľad, ale zároveň dotvára výtvarnými zásahmi konečnú podobu svojho nezameniteľného artefaktu.
Arpád Pál rozumie materiálu z ktorého tvorí – dokonale pozná jeho vlastnosti, pozná jeho históriu, vie kde ktorý strom rástol a kedy bol sťatý. Trpezlivo, niekedy aj celé roky čaká, kým materiál dozreje na obraz. Práve vďaka precíteniu a stotožneniu sa s ním, dokáže ho akosi vnútorne precítiť – do každého svojho diela vkladá to, čo akoby v ňom odjakživa bolo. Niekedy sú jeho zásahy nenápadné a výrazne využíva napríklad vlastnú kresbu letokruhov, ktoré v určitom uhle vytvárajú priam kaligrafické línie. V iných prípadoch sa pomocou intarzie dostáva drevenej doske doslova „pod kožu“ – v kontraste materiálov, často zdôraznenom aj výrazným farebným odlíšením. - tmavé drevo s lesklým strieborným kovom či zlátením. Vytvára elegantné kompozície. Zvieratá, kvety, hviezdičky, korpus ukrižovaného – to všetko sa môže ocitnúť v ploche doskového obrazu. A popri tom je plocha dreva upravená farebnou lazúrou, voskami alebo jednoduchou zmenou štruktúry a farebnosti s využitím vody. Do originálnej podoby dokáže zapojiť i nedostatky, hrče, deformácie dreva či jeho zvráskavenú kôru. Akoby len vyťahoval na povrch to, čo v sebe krása dreva ukrývala vždy. S nežnosťou a nenásilne – hravá forma jeho diel vyvoláva v divákovi pocit prirodzenej krásy, ladnosti tvarov a súzvuku farieb.
V diele Arpáda Pála sa prepája remeselná zručnosť s výtvarným citom, čo nám pripomína umelcov dôb dávno minulých. Možno aj vďaka tomu jeho práce pôsobia uvoľnene a odráža sa v nich autorova radosť zo svojej tvorby. Jeho hravosť a fantázia akoby naberali silu z nevyčerpateľnej predstavivosti a neobmedzenej variabilnosti materiálov, s ktorými Arpád Pál zručne narába.
Apríl 2009, Mgr. Darina Arce, arpadpal.com, 12.3.2021

Arpád Pál

 

Arpád Pál

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2004/12/15 -2005/01/28   Arpád Pál: Kompozície, Centrum mestskej kultúry Rubigall, Banská Štiavnica (Banská Štiavnica)

Arpád Pál

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Arpád Pál: Kompozície, Centrum mestskej kultúry Rubigall, Banská Štiavnica (Banská Štiavnica)