Krajina děsná v širé pustině

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Klášter Broumov (Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově)
termín: 2016/11/26 - 2017/01/22

poznámka:
Lapidárium

Fotografická výstava z plenéru studentů katedry fotografie pražské FAMU.


O výstavě, slovy spoluatorky Lucie Kuklišové:

Keď – ako sa traduje – daroval král Přemysl Otakar I. na začiatku 13. storočia zem za „Stenami“ (vychádza z geografického položenia broumovska, odrezaného Broumovskými a Poličskými stenami a Adršpašsko-teplickými skalami) rádu benediktínov, popísal ju ako – krajina děsná v širé pustině. Dnes sa môžeme už iba dohadovať, ako sa to celé v skutočnosti udialo, čo týmto popisom sledoval… Či tu bola motivácia zmierniť a obhájiť svoju veľkorysosť, alebo iba poukázať na záslužnosť práce ľudí, ktorý do tejto nehostinej krajiny prišli , začali ju odlesnovať, obrábať ju, vytvárať prvé cesty a stavať modlitebny.

Na výstave sa stretávame s istou reminiscenciou, naväzujúcou na udalosti zpred storočí. Novobobí pustevníci, ktorý si znovu museli nájsť cestu cez skalné steny a lesy až k mestám a ich architektúre, uchopiť toto územie – byť za pomoci fotografie. Úloha neľahká, plná zcela praktických starostí, od v horách stratených študentov, drsné poveternostné podmienky až k organizačným zaškodŕchaniam. Pokiaľ sa nám ale podarí prejsť úskaliami, vyjaví sa nám iná, romantickejšia tvár tohoto miesta. Čo potom, že celý deň pršalo, keď práve v daždi ma zelená najviac odtieňov, odleskov, miesi sa s oparom stúpajúci zo zeme… Na hrane síl, v děsných podmienkach a pod tlakom nutne tvoriť vznikli práce, ktoré to prízemné reálno vyvažujú očarovaním videným a vytvárajú pomyselné – vizuálne – priestory vnútornej kontemplácie.

Výstava je koncipovaná ako ono pomyselné predranie sa lesom k planine a architektúre, ktorá tu vznikala. Pozostáva z prác, ktoré tu študenti vytvorili počas ateliérového sústredenia na konci aprílu 2016.

Krajina děsná v širé pustině

osoba   narození
Atanasov Paskal   1997    
Bachura Tomáš        
Emkuzhev Murat        
Helcel Oskar   1995    
Jarosz Ana   16. 2. 1996    
Jayarajan Bijesh        
Kučera Jan        
Kuklišová Lucia   23. 2. 1992    
Marinangeli Sara   1993    
Podlesný Jakub        
Ra Svoboda (JaCobra) Jakub        
Semeriková Elena        

Krajina děsná v širé pustině

instituce, obec, adresa
Agentura pro rozvoj Broumovska, Broumov (Náchod), Klášterní 1