Vladimír Ossif: Harlem River N.Y. Paintings 2008-2011

typ výstavy: autorská
místo konání: Zahorian & Co. Gallery
termín: 2011/12/01 - 2012/01/21

poznámka:
Vladimír Ossif je nomád. Nevydrží na jednom mieste dlho. Potrebuje zmenu, pohyb. V ňom je ukrytá životná energia, pocit objavovania, fascinácie.

Od 90. rokov pravidelne navštevuje New York. Mesto plné rytmu, elektrizujúceho živého chvenia ulíc, mesto presiaknuté zvukmi, vôňami, kinematickým prezentovaním obrazu celého sveta na jednom mieste. Jean Baudrillard o ňom napísal, že každé nové ráno sa tu odohráva čosi ako zázrak. Silné pôsobenie a rezonanciu obdobného zážitku cítiť aj v poslednej tvorbe autora.

V roku 2007 odchádza do New Yorku, po prvýkrát na dlhodobejší pobyt, s cieľom preniknúť do „hĺbky vecí“, „pochopiť podstatu“ tohto nesmierne živorodého organizmu. Obrazy nadobúdajú charakter mentálnych máp, atlasu prežitkov, územných plánov vlastného emocionálneho osídlenia. Horizontály a vertikály „hippodamického“ systému sa variujú s rozvoľnenou kľukatiacou sa vlnovkou. Vladimír Ossif má šťastie na newyorské ateliéry v blízkosti rieky. Šachovnica prerušená živelným prírodným elementom narúšajúcim jej racionálnu osnovu. V New Yorku netreba vymýšľať nové znaky, netreba mikroskopicky skúmať, treba mať otvorené oči. Znaky sa vyjavujú samé. Tagy, urbánne pertoglyfy, grafity, strešná krajina i drobné „infernálne“ úlomky veľkomestského života na chodníkoch. Ossifové obrazy možno chápať ako snahu zaznamenať jednotu protikladov, spredmetniť ich prostredníctvom procesu maľby ako indexového znaku stáleho kulminačného napätia ulice. Paroxysmus miest je utíšený maľbou, ale iba do tej miery, akou racionalita usmerňuje spontánnosť exaltovaného gesta.

Newyorkské obdobie Vladimíra Ossifa prináša pohľad na mesto s použitím rudimentárnych, štylizovaných prostriedkov. Ešte stále nesie odkazy k primárnym formám konkretizmu či k typizovaným kaligrafickým znakom. Tie sa však ešte viac rozvoľňujú a prerastajú do skrumáží, čarbaníc či škvŕn. Inšpirácia pouličným umením, gestom ako formou signatúry, sa preniesla i do používanej techniky. Intervencia sprejom do maľby ju na jednej strane „znečisťuje“, znejasňuje, na druhej umocňuje dojem autentického zásahu, ilúzie priestoru na základe „palimpsestického“ prekrývania „predošlého“ novým. Do obrazu sa prenáša ulica, ktorej základným znakom je neustála premena. Maľba sa stáva stenou, na ktorej omietke zanechávajú okoloidúci svoje odkazy. V obrazoch posledného obdobia tak víťazí autenticita veľkomestského prostredia, ktoré Vladimír Ossif vždy vyhľadával.

Vladimír Ossif: Harlem River N.Y. Paintings 2008-2011

osoba   narození
Ossif Vladimír   21. 11. 1954    

Vladimír Ossif: Harlem River N.Y. Paintings 2008-2011

instituce, obec, adresa
Zahorian & Co. Gallery, Bratislava (Bratislava), Štúrova 10

Vladimír Ossif: Harlem River N.Y. Paintings 2008-2011

osoba   narození
Espen Silvia van        

Vladimír Ossif: Harlem River N.Y. Paintings 2008-2011

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2011   Vladimír Ossif: Harlem River N.Y (Painting 2008 - 2011)