Josef Bolf – Boris Sirka: Dobrý Wolf, zlá Mirka

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Dom umenia
termín: 2011/12/06 - 2012/01/22

poznámka:
http://www.nocka.sk/vystavy/dom-umenia/2011/dobry-wolf-zla-mirka

Výstavný projekt Dobrý Wolf, zlá Mirka predstavuje dvoch reprezentantov súčasnej maľby na českej a slovenskej scéne – Josefa Bolfa (1971) a Borisa Sirku (1981). Ich spoločnou platformou je figurálna maľba s prvkami napätia, kríz, dramatických až tragických situácií a new gothic atmosféry. Pred nami sa zjavujú potemnelé mlčanlivé plátna, ktoré svedčia o krehkej úzkosti, zraniteľnosti, opustenosti a strate komunikácie (nová oblasť skrato-sféra o množstve strát a skratov). Výstava prináša výber z ich aktuálnej tvorby posledných rokov. Prináša ich nočné expresívne vízie – citlivý náraz rácia, erotiky, snenia a prítomnosti smrti. Ide o bolestivý a baladický nápev (dark ambient maľbu).
Autori modelujú melancholické a vyhorené teritória, projektované a deštruované zároveň. Priestory a miesta. U Čecha Bolfa ide predovšetkým o ponuré, opustené priestory s osamelými, stratenými postavami. Boris Sirka pritom uprednostňuje vytváranie čarovných a osudových miest s desivou a depresívnou atmosférou. V ich posledných prácach prevládajú najmä dva živly voda a oheň – roztečené prúdy pigmentov, dažďa a sĺz u Bolfa a Sirkov rozpíjajúci sa akvarelový efekt akrylov. Objavujú sa tu horiace telá, (s)mútne hlavy a krv sa valí zo zatvorených rán.
Obidvaja zaznamenávajú podzemné vody myslenia a transformujú ich na silné maliarske príbehy. Kým Josef Bolf zapája prvky naivity a infantilnosti (ilustrácie detských knižiek, bábková animácia, zvieracie figúrky), Sirka preferuje momenty neistoty, strachu, béčkového hororu, subkultúry death industrialu, exorcizmu a zombizmu. Na jednej strane prináša silný nápor horúcej vizuality vysokého napätia a na druhej strane sa kŕmi rozkladajúcim sa duchom nízkej či brakovej kultúry.
Obidvaja autori nám približujú odvrátená stranu skutočnosti aj obrátenú optiku našich ilúzií a mýtov. V zmysle názvu výstavy tieto obrazové polia obývajú „dobrý vĺčko a zlá Mirka“ v červenej čiapočke. Nakoniec spoločná výstava dvoch špičkových autorov na českej a slovenskej scéne ich ukazuje nielen ako figurálnych maliarov, ale predstavuje aj ich širší mediálny záber (kresby, skulptúry-fetiše, videotvorba a animácie). Výstava má tak ambíciu prispieť k posilneniu súčasnej výtvarnej reči a predstaviť širokej verejnosti aktuálne výtvarné myslenie oboch protagonistov a ich zaujímavý dialóg.

Josef Bolf, narodený 1971 v Prahe, absolvent Akadémie výtvarných umení v Prahe (1998), žije a tvorí v Prahe, spolupracuje s Galériou Hunt Kastner Artwork Praha. 2011 – vyhlásený za Umelca roka v ČR; Z výstav: 2011 - Don't Look Now, Jiří Švestka Gallery Berlin; 2010 – Decadence now, Rudolfínum Praha; The Wolf, Ana Cristea Gallery, New York; After the Fall, Hudson Valley Center for Contemporary Art New York; A Dance, HangART7 Salzburg; 2009 -You Are Not You, You Are Me, GHMP Praha; Frieze art fair Londýn; Prague biennial 4 Praha; Golden Days, AAC Peking; Transfer, Dom umenia Brno;

Boris Sirka, narodený 1981 v Snine, absolvent Katedry výtvarných umení a intermédií Fakulty umení TU v Košiciach (2006), žije v tvorí v Bratislave, spolupracuje s belgickou galériou Nunc Contemporary Antwerpy. Z výstav: 2011 – ObraSKov, Wannieck Gallery Brno; 2009 – Obe strany mince, GU Nové Zámky; Salón mladých, ZG Zlín; 2008 - Boris Sirka, Kressling Gallery Bratislava; ITCA- medzinárodné trienále, NG Praha; Im Herzen Europas!!!, Bad Homburg; OBRAZ-OVKA, GMU Dunajská Streda; 2007 – Skúter I – bienále mladého umenia, GJK Trnava, TG Poprad;

Projekt podporili: České centrum Bratislava, Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013, Ministerstvo kultúry SR, Národné osvetové centrum Bratislava.

Josef Bolf – Boris Sirka: Dobrý Wolf, zlá Mirka

osoba   narození
Bolf Josef   7. 10. 1971    
Sirka Boris   8. 9. 1981    

Josef Bolf – Boris Sirka: Dobrý Wolf, zlá Mirka

instituce, obec, adresa
Národné osvetové centrum, Bratislava (Bratislava), _

Josef Bolf – Boris Sirka: Dobrý Wolf, zlá Mirka

osoba   narození
Beskid Vladimír   1962