Petr (Peter) Vajda

* 7. 4. 1947, Bratislava (Bratislava), Slovensko (Slovakia)
† 2017

 

národnost: slovenská
pohlaví: muž

NK AUT: jo20181012506

poznámka:
Slovenský ekonom, podnikatel a finančník, spolumajitel vydavatelství Petit Press.

Petr (Peter) Vajda

Peter Vajda sa narodil 7. apríla 1947 v Bratislave. Absolvoval Strojnícku fakultu SVŠT, postgraduálne študoval a ašpirantúru ukončil na VŠE. Pracoval vo Výskumnom ústave ekonomiky priemyslu ako systémový inžinier, zaoberal sa ekonomickou informatikou.
V roku 1991 založil s partnermi Prvú slovenskú investičnú spoločnosť, ktorá bola najúspešnejšou spoločnosťou v kupónovej privatizácii. Po útoku Mečiarovej vlády na Prvú slovenskú investičnú spoločnosť presunul niektoré svoje aktivity do Českej republiky a presťahoval sa s rodinou do Prahy, kde založil v roku 1995 firmu Proxy Finance. Podnikal v oblasti financií, médií, nehnuteľností a reštrukturalizácií podnikov.
V rôznych aktivitách zaznamenal viacero prvenstiev. Už za socializmu pracoval v prvom počítačovom centre na Slovensku a ako jeden z prvých hľadal využitie počítačov vo výrobe a obchode. V roku 1989 založil prvú súkromnú cestovnú kanceláriu na Slovensku, ktorá organizovala zájazdy do talianskeho Caorle a na Cyprus.
Založil prvú slovenskú súkromnú poisťovňu bez zahraničného kapitálu pod názvom Ergo. Podporoval slobodné a opozičné noviny – denník SME. Jeho spoločnosť BH Securities bola medzi prvými českými obchodníkmi s cennými papiermi podobne ako lízingová spoločnosť B.O.F, a.s.
Ako prvý založil firemnú zbierku moderného slovenského výtvarného umenia. Vo svojom vinárstve Sonberk ako prvý cielene využil modernú architektúru zapojenú do krajiny. Jeho vína dostali svetovú cenu časopisu Decanter.
Peter Vajda patril medzi najvýznamnejších slovenských podnikateľov porevolučného obdobia. Presadzoval rovnosť príležitosti pre všetkých, vystupoval proti protekcionizmu a zvýhodňovaniu úzkych skupín v podnikaní.
Vo verejnom živote presadzoval slobodný priestor na vyjadrovanie rôznych názorov a vzájomný rešpekt všetkých myšlienkových prúdov.
Bol ženatý, jeho manželka je literárna vedkyňa a majú spolu dve deti, tri vnúčence.
komentare.sme.sk/c/20672856/zomrel-spoluzakladatel-a-spolumajitel-dennika-sme-peter-vajda.html#ixzz5anZwLo6n

Petr (Peter) Vajda

 

Petr (Peter) Vajda

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2018/07/21 - 2018/09/30   Hommage à Peter Vajda, Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Praha

Petr (Peter) Vajda

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2018   Hommage à Peter Vajda, Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Praha

Petr (Peter) Vajda

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Súčasné slovenské výtvarné umenie zo zbierky Prvej slovenskej investičnej skupiny, Danubiana Meulensteen Art Museum, Bratislava (Bratislava)
  2001   Zeitgenössische slowakische Kunst in Passau aus der Samlung der Ersten slowakischen Investitionsgruppe AG, Verlagsgruppe Passau, Pasov (Passau)
  2005   Kortárs szlovák müvészet 1960-2000 (Válogatás az Elsö Szlovák Befektetési Társaság gyüjteményéböl), Vydavateľstvo Petrus, Bratislava (Bratislava)
  2008   Súčasné slovenské výtvarné umenie 1960–2000 zo zbierky Prvej slovenskej investičnej skupiny, Orman, Bratislava (Bratislava)
  2012   Independent Scene (A Segment of Slovak Visual Art 1960-2000), Orman, Bratislava (Bratislava)