Igor Hrabinský

* 7. 8. 1935, Bratislava (Bratislava), Slovensko (Slovakia)
pedagog, režisér, herec

 

národnost: slovenská
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2020/05

Igor Hrabinský

Absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Prvé dramatické role hral už ako dieťa u Saleziánov na Trnávke. V gymnaziálnom krúžku hral a režíroval najmä celovečerné hry Jozefa Gregora Tajovského. V divadelnej práci pokračoval v Divadle mladých v Bratislave. Ako študent spolupracoval najmä pri nahrávaní rozhlasových hier v Československom rozhlase v Bratislave.

Po ukončení VŠMU sa stáva členom Divadla SNP v Martine 1957 - 1980. Patril k predstaviteľom moderného analytického herectva. Široké rozpätie výrazových prostriedkov mu umožnilo rovnako pôsobivo sa uplatniť v komédiách i tragédiách.

S rozhlasom spolupracoval ako herec DSNP Martin a od roku 1980 sa venuje rozhlasovej réžii. V dabingu pracoval pre TV Bratislava a Košice.
Pod vedením režisérov (Miloš Pietor, Ivan Petrovický, Stanislav Párnický, Emil Horváth a iní) vytvoril desiatky televíznych postáv. V spolupráci s filmovou tvorbou sa v súvislosti s Hrabinského menom stretávame najmä s Andrejom Lettrichom, Jurijom Ozerovom a Štefanom Uherom (Dolina, Keby som mal pušku).

Pedagogickej práci sa venoval hneď po skončení VŠMU. Na Pedagogickom inštitúte v Martine viedol estetický seminár a neskôr bol spoluzakladateľ Literárno-dramatického odboru ĽŠU v Martine. V roku 1985 začína budovať hudobno – dramatický odbor, ktorý do dnešného dňa má desiatky úspešných absolventov v SND v Bratislave, DJP v Trnave, DAB v Nitre, ako aj iných oblastiach našej kultúry. Venuje sa najmä výučbe herectva, reči a dejín divadla.

Ocenenia:
Mnohé z jeho výkonov boli ocenené cenami Literárneho fondu, Cenou Andreja Bagara za najlepší herecký výkon sezóny (Teterev, 1978),
Titul Zaslúžilý umelec (1974)
Prácu s umeleckým slovom ocenili „Křišťálovou rúží“ v Poděbradoch (1999)

zdroj: https://zivotopis.osobnosti.cz/igor-hrabinsky.php

Igor Hrabinský

program
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1991   Programový bulletin (október 1991), České kultúrne stredisko, Bratislava (Bratislava)