Ľudmila Husovská

* 3. 8. 1942, Bratislava (Bratislava), Slovensko (Slovakia)
architektka

 

národnost: slovenská
pohlaví: žena

NK AUT: xx0011657
VIAF: 3171862

poznámka:
Ing. arch., CSc., výzkumná pracovnice Památkového ústavu v Bratislavě.
? 8.8. 1942

Ľudmila Husovská

Patrí k výrazným predstaviteľkám silnej generácie pamiatkarov-výskumníkov, ktorá nastúpila na Slovenský ústav pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody (SÚPSOP) koncom 60. a začiatkom 70. rokov 20. storočia.
Podieľala sa na záchrane pamiatok v súvislosti s prípravou vodného diela Liptovská Mara, na mapovaní zanikajúceho bratislavského Podhradia, bola členkou výskumných tímov, ktoré odkrývali pamiatkové hodnoty významných sakrálnych objektov, napr. Kostola sv. Kataríny a celého hradného areálu v Kremnici, Kostola sv. Mikuláša v Prešove či farského kostola v Bratislave-Devíne. Súčasne spolupracovala na medzinárodných výskumných úlohách historických jadier stredovekých miest.
Svoje skúsenosti dodnes využíva v aktívnej činnosti v Odborno-metodickej komisii Pamiatkového úradu SR i ako predsedníčka Pamiatkovej rady MK SR. V tomto roku sa dožíva významného životného jubilea.
Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel jej bola 21. apríla 2012 v Červenom Kláštore slávnostne udelená cena Pamiatkového úradu SR za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky – Cena Alžbety Güntherovej-Mayerovej 2012.
zdroj: http://www.pamiatky.sk/sk/page/ludmila-husovska

Ľudmila Husovská

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - 1966   Slovenská vysoká škola technická, Bratislava (Bratislava), Fakulta stavební

Ľudmila Husovská

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1967 - 1986   Slovenský ústav pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody, Bratislava (Bratislava)

Ľudmila Husovská

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1999   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1999 (III. H), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)