Jaroslav Čejka

* 26. 10. 1943, Praha, Česká republika (Czech Republic)
básník, dramaturg, spisovatel, překladatel

 

pohlaví: muž

heslo:
Vystřídal řadu povolání - byl průvodcem na hradě Bouzově, stavebním dělníkem, projektantem, kulisákem, dramaturgem, časopiseckým i nakladatelským redaktorem, učitelem Lidové konzervatoře, knihkupcem, prokuristou advokátní kanceláře, reklamním textařem aj. Několik let byl v invalidním důchodu pro těžké onemocnění plic. V současné době žije a pracuje v Praze a Českém Dubu.
Vydal několik básnických knížek, celovečerní pořad z jeho veršů uvedlo na scéně poetické vinárny Viola v Praze někdejší Divadlo na okraji. Čejkovy básně byly zhudebněny, přeloženy do řady evropských jazyků a knižně, časopisecky, jevištně nebo prostřednictvím elektronických médií uvedeny v Anglii, Bosně, Bulharsku, Dánsku, Chorvatsku, Francii, Maďarsku, Německu, Polsku, Rusku, Slovinsku i Slovensku.
Jaroslav Čejka píše také prózu, dále divadelní hry a reportáže z rybářských cest po Mongolsku, Švédsku, Slovensku i českých zemích.

Bibliografie
1979 Sentimenální lásky,
1980 Veřejné tajemství,
1981 Kniha přání a stížností,
1983 Kapesní sbírka zákonů, vět a definic,
1986 Čtení z ruky aneb Chiromantické básně,
1988 Encyklopedické heslo: láska,
1990 Hotelové povídky,
1992 Ryby táhnou proti proudu,
1999 Nejlepší léta našeho života, Petrov

zdroj - www.ipetrov.cz

poznámka:
pseudonym
Přemysl Havlík
Tomáš Nerad
Jan Rejcz
Jaroslav Cibík
šéfredaktor týdeníku Tvorba