Antonín Bajaja

* 30. 5. 1942, Zlín (Zlín), Česká republika (Czech Republic)
spisovatel, básník, zootechnik, novinář

 

národnost: česká
pohlaví: muž

heslo:
Narodil se rodině lékaře.
Po studiu pracoval až do roku 1990 v oboru zemědělství, potom jako zpravodajský redaktor (Český rozhlas), novinář (deník Prostor, týdeník Týden) a redaktor Rádia Svobodná Evropa.
Od roku 1996 vede semináře tvůrčího psaní na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.
Je spoluzakladatelem a členem redakční rady časopisu pro kulturu a společenské dění Zlínského kraje ZVUK.
Stál u vzniku pěveckého spolku WLASTENCI při Českém centru Mezinárodního PEN klubu.
Povídky, pohádky a fejetony publikoval časopisecky a ve sbornících, některé básnické a prozaické texty (včetně Zvlčení) odvysílal Český rozhlas.

Ocenění
Výroční cena nakladatelství Mladá fronta za románový diptych Duely, cena v soutěži Evropský fejeton Brno 1993 a v roce 1994 Cena Křepelek za výrazný tvůrčí podíl na publicistickém pořadu Hlasy a ohlasy z domova Rádia Svobodná Evropa.

Bibliografie
1982 Mluviti stříbro, Mladá fronta
1988 Duely: První duel, Druhý duel, Mladá fronta
1994 Pastorální, Archa
1996 Na šéne blaue Dřevnici, nakladatelství Krabice
2003 Zvlčení (romaneto o vlcích, lidech a úkazech), Petrov

zdroj - www.ipetrov.cz

poznámka:
autor baladických a psychologických venkovských próz, zaměřených na generační a názorové konfrontace v konzervativním a zdánlivě neměnném vesnickém prostředí.